Kipróbált muffin receptek #1 – Túrós-kakaós muffin

Ha fel kellene sorolnom melyek azok a dolgok, melyek meghatározzák az internet világát, akkor a cicás képek/videók mellett bizony a muffinrecepteket mondanám kapásból. Úton-útfélen belebotlik az ember és szinte nincs olyan ehető hozzávaló, amiből ne lehetne ezeket a kis finomságokat megalkotni. Mr. Mufinsütőtől (már aki megalkotta az eszközt) aztán piskosul jó húzás volt, mert ez az édes/sós nassolnivaló/tízórai/uzsonna/vacsora/akármi aztán mindig minden körülmények között lakmározható. Ezért is nehéz számomra, amikor eljutok oda, hogy muffint készítsek, mivel 67.834.125 féle receptbe botlok – na innen válassz egy(!) szimpatikusat! Így hát vettem a bátorságot, hogy a milliókból egy-egyre rábökve megosszam Veletek eme sorozat keretei között, épp melyik lett a befutó, melyet érdemes elkészíteni a sokaságból.

Legutóbb úgy indultam neki virtuális körútamnak, hogy valamilyen nem túl édes, túróval megspékelt változatot süssek, így a képekre és a kósza értékelésekre hagyatkozva esett a választásom erre a receptre, melyet most megjegyzéseimmel megtoldva közvetítem.

HOZZÁVALÓK

Tészta
25 dkg liszt – mérleg híján nálam ez 12 púpós evőkanál, és egy csapzott kanálnyit jelent :)
25 dkg cukor
25 dkg Rama
4 db tojás
1 cs. vaníliás cukor
1 cs. sütőpor
kakaó (ízlés szerint) – 4 evőkanálnyi került bele, így szép sötétbarna színe lett

Töltelék
25 dkg túró
1 citrom reszelt héja – citromhéjat ugyebár nem reszelünk, a zacskós változat nem igazán vonzott, így inkább csak egy fél citrom kifacsart levét tettem bele, túróhoz úgy is az dukál 
1 tojássárgája
1 kanál tejföl
kb. 10 dkg cukrot mindenképpen javasolnék hozzá, de a pontos arányhoz tessék megkóstolni, mert ha nem elég édes, bizony oda a hatás!

ELKÉSZÍTÉS

1. A lisztet, a sütőport és a kakaót egy tálba teszem. A cukrot a Ramával jól kikeverem, – persze sosem vagyok előrelátó és nem szobahőmérsékletű vajjal dolgozom, így szégyen szemre a mikro legkisebb fokozatára beállított melegítést választottam, hogy elérjem a dolgozható állagot, ha Ti is ehhez folyamodtok egy dolog fontos: semmiképp se olvasszuk fel teljesen! –  majd hozzáadom a tojásokat és a vaníliás cukrot. A kettőt összekeverem, formákba töltöm és rá a töltelék kerül. A tészta kb. feléig érjen a formában.

2. A töltelékhez a túrót a tojássárgával és többi hozzávalóval jól kikeverem. A tészta tetejére rakok egy kis halmot belőle és megsütöm. Nem bíztam a véletlenre, még tesztelgetés, illetve ízlelgetés folyik a villanytűzhely és köztem, így alacsony (100-150) hőfokon jó háromnegyed órán át sütöttem, amíg rendesen meg nem keményedett.

TIPPEK

A tészta tetejére nyomhatunk egy kis szelet csokit, nagyon finom amikor beleharapunk és az olvadt csokival találkozunk. Mivel csokoládéval nem készültem, tortadarát raktam rá, hogy azért mégse nélkülözzük az ízét. :)

Ezekkel a mennyiségekkel dolgozva nekem két adagnyi (pontosan 20 db) muffint sikerült kihoznom, a túrót ne sajnáljátok belőle, mert eszméletlenül finom benne!
Bár készítettem már pár muffint, eddig ez sikerült a legjobban, több helyről is megkaptam a pozitív visszajelzést, úgyhogy mindenképpen felkerült azok közé a muffinvariációk közé, amely majd ismétlésre kerülnek.

You may also like

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük