Horrorok hálójában

Sötét van… minden zaj elhalkul, szereplőnk megy a sötétebbnél sötétebb helyekre, persze csigalassúságban, még ha a saját lakásában is közlekedik… egyre feszültebb a légkör, várod aminek jönnie kell… csak húzza és húzza az idegeid… még mindig semmi… még mindig… és VÁÁÁÁÁ még a szíved is megáll! Tipikus jelenet, melyet rengeteg féleképp átéltünk, mégis újabb és újabb művek megnézésre sarkall, ez lenne a horror műfaja.

Nem tartom magam holmi horrorszakértőnek, de tény ami tény mostanában elég sokat sikerült meglesnem, hol teljes egészében, hol valamivel (kéz, takaró, másik keze, lába stb.) cenzúrázva, de végigkövetve.Nem is mondom azt, hogy imádom őket, de az a fránya kíváncsiság csak nem hagy nyugodni, amikor rábukkanok egyre, még ha később szidom is magam érte.

Összességében megállapítható, hogy a mezőnyben a spanyolok azok, akik szeretnek és tudnak is horrort gyártani, nem egyszer volt szerencsém spanyolul végignézni egy-egy példányt, és abszolút nem is zavart, még ha semmit sem értettem belőle a Vamos! Vamos!-on kívül. Persze Amerikában nem hagyják magukat, minden más nyelvű, ígéretesnek tűnő darabot le kell kopizni angolul is, nehogymár ne! Ennek is köszönhetően hemzsegünk a horrorokban, évről évre kitalálnak valami újat, vagy újnak hatót, és már retteghet is újfent a nép.

Ha már az újnál tartunk, elég nehéz olyan horrort találni, ami nem a szokásos kliséket követi, mint pl. az emberek MINDIG utánanéznek ha valami furcsát látnak/hallanak, de természetesen egyedül, nem ám segítséget hívva, az túl logikus! A másik kedvenc, az a vakond módjára MINDIG a legsötétebb helyek felé menni, még ha a vesztüket is okozza. Ja és a legfontosabb a már említett csigalassúság, mert horrorban lévő ember úgy közlekedik, az ijesztegető persze meg villámsebességgel. Ha már vizuális típus vagyok, azért elképzeltem mindezek fordítottját: a világosban játszódó, világosban maradó, gyorsan közlekedő, nem szétváló, nem hősieskedő, segítséget hívó változatot, annak is lenne egy feelingje, de maradjunk a kliséknél, az a biztos. :)

A sok-sok film után úgy gondoltam összegyűjtöm egy csokorba őket, amik még nekem is tetszetősek voltak, még ha kimenni  sem mertem utána úgy, hogy ne fénysebeséggel közlekedjek, vagy ne nézzek mindig magam mögé.

Régi helyek, melyek sötét titkokat rejtenek sztorik:

  • Dead Silence (2007)

A történetben egy meglincselt hasbeszélő, csúnya néni áll bosszút azon személyeken és leszármazottaikon, akik részt vettek sok-sok éve a nő megölésében. Persze nincs hasbeszélő bábú nélkül, kapunk is belőlük jónéhányat, melyeket anno eltemettek a nővel együtt, ám most visszatérnek ijesztő arcberendezéssel és még ijesztőbb mozdulatokkal.

Ez az a horror, amin egyre jobban és jobban félsz, a legvégén pedig már majdnem be…, olyan fordulat van benne, amelyre nem is gondolnál! Aki azért nézi meg, mert a Fűrész rendezője vitte vászonra, annak sajnos le kell mondania a vérengzésről, mert ez bizony nem arról szól. De mindenkinek ajánlom, kötelező darab!

  • The Awakening (2011)

Az I. világháború után járunk, ahol az emberek egyre gyakrabban fordulnak a szellemvilághoz, elhunyt szeretteik okán. Egy újságírónő pedig leleplezni jár mindezeket, amíg egy házhoz nem kerül, ahol bizony olyan dolgok történnek, amikre ő sem számított.

Van minden tipikus szellemekkel kapcsolatos jelenet benne, ami nekem nagyon tetszett az az egész hangulata és képi világa, ahogy maga a történet zajlik, az egészet átszövi a misztikum, és még sem megy át észnélküli sikítozásba.

  • The Woman in Black (2012)

Adott Mr. Harry Potter egy ügyvéd, akit munkája egy elhagyatott faluba vezérel, és hogyhogynem egy még elhagyatottabb, ütött-kopott-mindenhol recsegő és nyikorgó házban száll meg, hogy ott majd nyugodtan dolgozhat, nem zavarja meg senki. Haha, kis naív. Azon a helyen ugyanis sötétebbnél sötétebb dolgok rejtőznek, melyek fokozatosan bukkannak fel, a címben szereplő fekete ruhás nőhőz kapcsolódóan, nem kis félelmet keltve.

Ami különösen tetszett a filmben, az az egésznek a felépítése, szinte minden rész ki van alaposan dolgozva, az összes cselekményszál, majd pedig a befejezésnél teljesedik ki csúcspontként. A végkifejletet nem lőném le, de nagyon is méltó befejezése a történetnek, mintegy keretet szolgáltatva neki.

További hasonló témájúak, röviden:

  • The Grudge (2004,2006,2009) – Félelmetesség Japánból, három részen át
  • The Descent (2005, 2009) – …ezek után pedig a barlangokat!
  • Silent Hill (2006) – Creepy település, ahol furcsábbnál furcsább dolgoknak lehetünk tanúi (nem bejövős).
  • The Orphanage (2007) – Árvaházban történt szörnyűségek.
  • Mirrors (2008) – Amely után garantáltan kerülni fogod jó darabig a tükröket…
  • Walled In (2009) – Hatalmas tömbház épületben befalazott emberekkel kapcsolatos ijesztegetések.
  • The Silent House (2010) – Házban gyilkolászó kétes alakok, spanyol módra.
  • Don’t Be Afraid of The Dark (2010) – Ósdi ház rusnya mutánskákkal.
  • The Innkeepers (2011) – Hotelben lakó/lakott emberek halott formában való visszatérése.
  • Dream House (2011) – Érdekes csavarokkal tűzdelt történet, véleményekkel ellentétben teljesen jó volt!
  • The Pact (2012) – Ház rejtett zugából leselkedő, öldöklő valaki (na de a vége, az mi?!).
  • Chernobyl Diaries (2012) – Csernobil ihlette film, az első horror, amelyet moziban láttam.

‘Hát ezt bizony megszívtátok!’ – emberekkel kapcsolatos paraságok:

  • The Fourth Kind (2009)
A többitől kicsit eltérve ez a film az ufójelenségeket boncolgatja a negyedik típusú találkozással kapcsolatban. Régi felvételeket használ fel, mely alapján összeállítják és megelevenítik előttünk újra a megtörtént eseményeket.
A felvételek alapján az egész ijesztően valóságszerűen hat, akár hoax, akár nem. Tetszett, ahogy a múltban történt dolgokat beleszőtték az eseményekbe, olyakor egymás mellé téve a két videót, hogy még hatásosabb képet kapjunk.
  • Paranormal Activity (2007, 2010, 2011, 2012)
Egy pár beköltözik új otthonába, ahol egy kamera segítségével egyre több és több paranormális jelenséget észlelnek, nem kis ijedelmet keltve. Rátesz még egy lapáttal a történetre, hogy a nő már kiskorában szembekerült a gonosszal, mellyel most újra meg kell küzdenie. A második résznél már a testvére családjánál történnek hasonló dolgok, a harmadik részben pedig mintegy előzményként a kisgyerekkorukba nyerhetünk bepillantást, ahonnan az egész indult. A negyedik résszel pedig remélhetőleg teljesen összeáll majd a kép, miért és mi történt, ami mindenki vesztét okozta.
Sokáig halogattuk a filek megnézését, mert letöltve és bele-belepörgetve semmi ijesztőt nem találtunk benne, de hiba volt, mert az egészet megnézve bizony kiszámíthatatlanul a frászt hozza rád, még akkor is, amikor nappal van és azt hiszed semmi sem történhez akkor. Kíváncsian várjuk a folytatást!
  • Insidious (2010)
Egy család beköltözik új otthonába, ahol eleinte minden öröm és boldogság, de aztán persze kezdődnek a bajok, ugyanis egyik kisfiuk feltéved a padlásra és kómába esik. Mindenki értetlenül áll az esemény előtt, nem is sejtve, hogy bizony itt sötét dolgok történtek az apa múltjában, ami bizony kihat a gyerkőcére is.
A filmben szinte végig ijesztegetik a népet, egy pillanatra sem hagyják, hogy kifújjuk magunkat, és egyszerűen olyan mesteri ijesztegetésnek leszünk kitéve, hogy még a szánk is tátva marad a sok megmagyarázhatatlantól. A végére persze minden szál összeáll, de az utolsó csavarral még megadják a végső döfést idegrendszerünknek.
  • Ésatöbbi: The Ring (2002, 2005), Gothika (2003), Shelter (2010), A Nightmare On Elm Street (2010),  Intruders (2011)

Kézikamerás finomságok

  • [Rec] (2007, 2009, 2012)
Egy riporternővel kezdődik a cselekmény, aki csupán a tűzoltókról szeretett volna műsort készíteni, ám amikor megharapja egy nő és karanténba kerülnek, minden megváltozik. A második rész pont ugyanonnan folytatódik, ahol az első lezárult, a harmadik viszont már teljesen külön utakon jár és kis idő múlva a kézikameráról is lecsatlakoznak.
A kézikamerás horrorok számomra a legijesztőbbek, ezt szépen ki is használja a film, nem kis ijedséget keltve. Bár a befejezésük kicsit számomra nemvárt volt, mégis olyan szinten lélegzetvisszafojtva vártam a cselekményeket, hogy majdnem a szívem is elfelejtett dobogni! A harmadik rész már más tészta, inkább átment már néhol a paródia műfajba, de még így is remek egyszer nézhetős mozifilmet raktak össze.
  • Grave Encounters (2011)
A sztori szerint egy kamerás csapat szeretne minél ijesztőbb reality műsort összehozni, csak azzal nem számoltak, hogy abeköltözve egy elhagyatott pszichiátriai intézetbe az egész véres valósággá válik és olyan paranormális dolgokkal kerülnek szembe, amely a vesztüket okozza.
Sokan a 2011-es év legjobb horrorjaként tartják számon, nem véletlenül. A film kiszámíthatatlan és tele van feszültséggel, pánikkal, melyek a nézőben is ugyanezekett az érzéseket vátlják ki, végigizgulva így a másfél órát.
  • The Tunnel (2011)
A dokumentumfilmként felépített horror thrillerben egy 4 fős csapat (újságíró, kamerások és egy híradós) Sydney alatt lévő lezárt alagútban próbálja kideríteni, amit a kormány próbál eltusolni a nép előtt. Filmezésük során természetesen nem maradhat el a titokzatos és rettenetes dolgok felbukkanása.
Elsőre teljesen amatőrnek tűnik az egész film, ám ahogy haladunk előre, ez az érzés megszűnik és jön a töménytelen rettegés. A szokásos ijesztő effektusokban és jelenetekben dúskálunk, de az adrenalin szint bizony felszökik rendesen.
  • Atrocious (2010) – Üldözősdi kézikamerás verzióban, paranormális(nak hitt) jelenségekkel megtüzdelve
  • Apartment 143 (2012) – Egy apa felbérel parapszichológusokat, hogy kutakodjanak az exfelesége után, aki nem kis frászt hoz az apára és gyermekeire (na meg mindenkire)

Ördögűzősdi

Nem tartozik a kedvenc kategóriám közé, nem is merültünk nagyon bele, eddig csupán kettő film erejéig pillantottunk be a világába, szerencsére nem mellényúlva:

  • The Exorcism of Emily Rose (2005) – A film inkább az ördögűzés apropóján kirobbant pert helyezi a középpontba, de így sem hanyagolja el a félelmetes történéseket.
  • The Rite (2011) – Tipikus ördögűzős film Anthony Hopkins-szal, egyszer nézhetős.

Vírusos/zombis történetek

  • 28 Days Later (2002), 28 Weeks Later (2007)
A csoport kötelező darabjai, melyekben egy gyilkos vírus ritkítja az emberiséget, míg az első részben egy emberre koncentrálódik, a másodikban már egy család szemszögéből élhetjük át a borzalmakat.
Többször is végignéztem már őket (egyedül is), nem a legijesztőbb horrorral van dolgunk, de mindenképpen érdemes rájuk időt szánni, mert érdekes, kiszámíthatatlan és már-már klasszikus. :)
  • Resident Evil (2002, :Apocalypse 2004, :Extinction 2007, :Afterlife 2010, :Retribution 2012)
Magyar nevén A kaptár, Mila Jovovich főszereplésével és jó pár résszel megtoldva. Az első 2 rész az, ami szerény véleményem szerint a legjobbra és felfélelmetesebbre sikeredett, utána már csak mélyrerepülésbe kezdett az egész. Tény, sok mindent ki lehet egy ilyen filmből hozni, de a 2010-es részt látva már csak a látványra mentek, nagy csalódást okozva. Nemsokára bemutatásra kerül a legújabb rész, már nem fűzök hozzá semmi reményt, hátha pozitív lesz így a csalódás, meglátjuk.
  • I Am Legend (2007)
Will Smith magányos filmje, melyben a cselekmény előrehaladtával szép rálátást nyerünk a vírus által kialakult helyzetre. Én mindig is azt hittem, amikor erről a filmről hallottam, hogy egy lightos kis magányos film, melyben elevickél a főhős, hát szépen leesett az állam, amikor megtudtam valójában miről is szól, borsódzik is a hátam rendesen, ha rá gondolok! Mindenesetre örülök, hogy rászántuk magunkat és megnéztük, nem mindennapi mű.
A sort még további filmek bővítik:
  • The Happening (2008) – alig akad róla jó vélemény, mégis kíváncsi voltam rá, hát megnéztük, és nocsak, teljesen emészhető! Gyilkos növények, why the hell not? Ha már annyi minden volt már…
  • Carriers (2009) – Na ez viszont nem épp a legjobb film, amikor pont belecsapnának a lecsóba, véget ér, kár érte.
  • Exit Humanity (2011) – Régi korban játszódó zombis film, fejezetekre tagolva, megadva a módját a történet szép előreviteléhez.

Egyéb rettentő alkotás:

  • The Loved Ones (2009) – A film nem a félelmetességre alapoz, hanem inkább a brutalitásra: egy nem éppen normális lány keres magának a bálra partnert és képes mindent bevetni, hogy elérje célját (Rambo veszély! – majd megtudjátok miért :))
  • Splinter (2008) – Egy gyilkos tüskéből indul az egész történet, félelmetes és brutális!
  • The Thing (2011) – Egy „valami”, amely embereket gyilkol és borzalmasan néz ki
  • The Uninvited (2009) – Fordulatos film megtűzdelve pár szellemmel (bár anélkül is megállná a helyét)
  • The Cabin in the Woods (2012) – Az év egyik legfurcsább filmje, horrornak alig nehezhető, én egy szóval csak a furcsa jelzővel illetném, nem erre számítottam, bár meg kell hagyni egyedi a maga nemében…
.
Tehát összesen eddig 53 horror megnézésén vagyok túl, leírva is durván néz ki, de attól tartok ez a lista még jócskán bővülni fog (na meg persze ott van az a pár, amik újranézésre ítélendőek, mivel régen néztem őket és már alig emlékszem rájuk). Persze tudom, a teljesség igényét sosem fogom tudni kielégíteni, ez most csupán az én véleményemet tükrözte, de remélem azért kitartottatok a végéig! :)
To be continued…

You may also like

2 hozzászólás

  1. No lássunk hozzá!
    Dead Silence – Valóban James Wan rendezte ezt is, mint a Fűrészt, de azért az első Fűrész messze nem a vérengzésről szólt. Annak még volt egy jó története, a végén egy miafszvan fordulattal.
    The Woman In Black – Hát ez nem is tudom mit keres itt. Semmi rémisztő nem volt benne, konkrétan Nóri elaludt mellettem közben :D
    A Nightmare On Elm Street – Kiskorom horrorremekjéből készült remake :D Hát ezzel is inkább tréfa lett űzve az eredetiből, vagy csak én nőttem fel, és már erősebbek az idegeim…
    I Am Legend – A film jó, DE Ordas hiba(!!!!!) a leírásban: Will smith az a drága ember!!!

  2. Uhha, köszi, kijavítottam! /o\
    Nekünk azért elég félelmetes volt a The Woman In Black :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük