Kindle – a kis jövevény

Történt két hete vasárnap, hogy egy gondolat el lett ültetve a fejemben. Méghozzá nem is akármilyen gondolat és nem is akármilyen intenzitással kaptam rá  a dologra és ástam bele magam, amennyire csak tudtam. Így történt, hogy egy Kindle boldog tulajdonosa lettem. :)

Egy lazulós vasárnap mi mást is lehetne tenni otthon, mint körbenézni a régi holmijaimat, hátha van valami, amit magammal vinnék az új otthonomba. Sorra elővettem a könyveimet, amiket már jó régen olvastam ki és eszembe jutott, milyen régen is olvastam, pedig mennyire szeretek. Ez a folyamat végül odáig fajult, hogy az ebookok irányába tendáltam, majd ott találtam magam, hogy ebook olvasókat keresgélek, Kindle-öket, melyik milyen, melyik lenne az ideális, mit is tud egyáltalán. Végül kialakult a koncepció a Kindle 5 javára. Eddig homályos karácsonyi ajándékom immár megszületett teljes hús-vér készülék formájában. :)

Lelkesedésem napokkal később sem csillapodott, elmentem meglesni is, hogy néz ki élőben. Ott díszelgett a polcon shiney kinézetében, gombjaival, itt már 1000 százalékban biztos voltam benne, hogy nekem kell egy ilyen. Ritka dolog nálam az ilyen, hogy valami ilyen intenzitással hasson rám. És akkor bekövetkezett, amire nem is gondoltam volna: az Úrfi meglepett eggyel. Egy Kindle-lel. Úristen! Teljesen meglepődtem, abszolút nem számítottam rá! Karácsony ide vagy oda, nekiestem a dobozának, hogy minél előbb kezemben foghassam. Természetesen nem bírta ki, hogy ne videózza le és mivel kivételesen vállalható lett, íme :D

Utána aztán nekiálltam használatba venni, amit azóta is rendszeresen űzök. :) Kicsit akkor most erre vezetem tovább a blogpost fonalát.

A technikai jellemzőit annyira nem részletezném, aki kíváncsi rá úgy is rá tud lelni a Google-ban, inkább saját észrevételekre térnék ki.

A kijelzőnél sokáig vívódtam, mennyire megfelelő, hogy nincs háttérvilágítása, ellenben a Paperwhite típussal (amit itthon még nem lehet sajna kapni), de rájöttem teljesen felesleges dolog. Tökéletesen kíméli így a szemem, és bár a szemüvegem, mint kiderült nem egészen kompatibilis a szemem által szükségesnek vélt erősséggel, eddig fejfájás nélkül megúsztam minden egyes olvasást, gépen ez sosem jött össze, tehát tökéletesen megfelelő.

A menüpontok között könnyen lehet navigálni, kiismerkedő és teljesen megszokható. Érintőképernyő híjján a gombokra támaszkodhatunk, ami tökéletesen elegendő, olvasáshoz nem is igényli az ember, hogy a képernyőt tapizza.

Internetezési funkcióval is bír, ahogy korábban utánanéztem korlátozottan ugyan, de ahogy most használom és nézegetem az egyes weboldalakat, szinte tökéletes, Twitter, Facebook, Email probléma nélkül megjeleníthető, akár a weblapok nagyobb része is. Ami különösen tetszik, hogy cikkek olvasásánál át lehet váltani Article módba, ami ugye még jobban megkönnyíti az olvashatóságát.

Pici hátrányaként említendő a reklámok megléte, amik a főmenüben alul, illetve sleep módban jönnek elő, de ez abszolút nem zavaró számomra. Megpróbálkoztunk ugyan a jailbreakeléssel, egyelőre kevesebb eredménnyel, de ebbe úgy érzem, majd még jobban bele kell ásnunk magunkat, bár igazából nem lételem. :)

Jöjjenek akkor az ebookok. Amazonon ahogy nézegettem nem találtam magyar nyelvű könyveket, ugye Kindle-ről közvetlenül vásárolhatnék belőlük, így hát maradtak az alternatív megoldások. Ahogy néztem jövőre hazánkban is terjeszkedni kíván az Amazon (bővebben erről ITT), ez nagyon hasznos dolog lenne szerintem, meglátjuk mi lesz még ebből. Bár egyes hazai oldalakon is beszerezhetőek magyar ebookok, de övön alulinak találom azt a tényt, hogy ugyanannyiért juthatunk hozzá, akár egy normál könyvhöz. Könyörgöm, nincs papírgyártás, beköttetés stb. stb., akkor miért? Ezért erre a vonalra még nem tértem rá, az Amazonban bízok majd, hátha valami okossággal rukkolnak elő.

Összefoglalva tehát, gondolom nem árulok el nagy zsákbamacskát azzal, hogy eddig nagyon imádom a Kindle-ömet minden okosságával és apró hiányosságaival együtt és remélem sok-sok évig lesz hű társam az olvasásban. :)

You may also like

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük