Tanuljatok nyelvet a bagollyal!

doulingoNyelviskola nélkül nyelvet tanulni nem egyszerű feladat, még ha ezáltal kötetlenül is lehet haladni, az ellenőrzés hiányából és a rendszertelenségből adódóan (mert ember legyen a talpán, aki szabad akaratából minden nap ugyanabban az időpontban ugyanannyit foglalkozik valamivel) a lelkesedés hamar alábbhagy. Bár bizonygatják, hogy mindez fejben dől el, akarunk-e vagy sem nyelvet tanulni, azért egyes egyedül végigcsinálni szinte lehetetlen feladat, szükségünk van kontrollra, mely megerősít avagy megcáfol, jó irányba haladunk-e. Én is letöltöttem megannyi könyvet, nyelvtani anyagot, könyvjelzőim közé tettem jópár ehhez kapcsolódó honlapot, mégis teljes rendszertelenségbe és egyre több kihagyásba csapott át lelkesedő tanulni akarásom. Aztán ráleltem a Doulingo elnevezésű honlapra, mely ingyen tanulást ígért (ahogy oly sokan hirdetik), de játékossága azonnal belopta magát a szívembe.

Bár kínálkozott egy lehetőség nyelviskolában való tanulásra, amely egy Uniós projekt alapján valósult volna meg, eddig még nem sikerült haladni az ügyben azon kívül, hogy regisztráció után személyesen is bementem szintfelmérőt teljesíteni. Bár kapacitás lenne rá, a támogatást még nem kapták meg az elindításához (lehet már nem is fogják – de ez egy másik történet, később talán írok róla bővebben is). Így tehát ismét saját magamnak kell boldogulnom, ha fel akarom hozni az angol tudásomat, így került a képbe a kis baglyos Doulingo, nézzük miről is szól ez az egész oldal!

2011 végén néhány nyelvzseni gondolt egy nagyot és megalkottak egy teljesen ingyenes nyelvtanulásos rendszert, melynek alapnyelve természetesen az angol, ennek segítségével lehet egyéb nyelveket elsajátítani, mint a német, olasz, spanyol, francia és portugál (eddig – ráadásul a spanyolnál, az olasznál és a portugálnál már visszafelé is működik a dolog).

stAmiben más, és ezzel együtt egyedi a módszerük, hogy különböző lépcsőfokokon (avagy ahogy ők nevezik skill tree-n) keresztül haladhatsz előre, minden egyes résznél leckéket teljesítve, míg el nem érsz a Megtanulva! (Learned) fokozatig, ezzel újabb lépcsőket megnyitva előtted. Ha pedig úgy érzed ez nem volt elég, mester fokozatra is emelheted a tudásod az adott részből bónusz pályák és fordítások véghez vitelével.

 Az egyes leckéknél maximum 3-mat hibázhatsz, utána előről kell kezdened, így teljesül a hőn áhított kontroll. Van itt minden, mi szem-szájnak-fülnek ingere, nem csupán mondatokat fordítunk le, de a hallottakat is le kell jegyeznünk, plusz ha mikrofonnal rendelkezünk még velünk is elismételtetik a kívánt szavakat. A leckék teljesítésével pedig pontokat gyűjthetsz, melyekkel szinteket léphetsz, ezzel is ösztönözve az előrehaladást. A profiloldaladon figyelemmel kísérheted hol jársz, mennyi szó került elsajátításra, a héten melyik napokon mennyit haladtál, barátaid rangsorát és számos további opciót. Ha netalántán fogékony vagy a gyakorlás elfelejtésére még azt is beállíthatod magadnak, hogy emlékeztető e-mailt küldjenek neked, amely felhívja a figyelmedet, hogy ma még nem tetted boldoggá a baglyot tanulással.

Már az iPhone-os alkalmazása is elkészült, hamarosan pedig Androidos társa is napvilágra kerül, így már okostelefon segítségével is könnyedén haladhatsz előre a létrán.

Számomra azért nagyon hasznos mindez, mivel így a német és az angol tudásomat egyszerre csiszolhatom és bővíthetem, illetve ismételhetem és gyakorolhatom, megvan az ösztönzés, a kontroll, segítséget is kapsz, ha szükséges, mi kell még?

Persze nem állítom, hogy a rendszer abszolút tökéletes, pl. a megadott időn (2 perc) belüli teljesítést kicsit túlzásnak érzem, még ha idegbeteg módjára is töltöm ki a mezőket, akkor is csak nagyritkán sikerül végighaladnom rajta időben. De felettébb örülök neki, hogy felfedeztem magamnak, ennél praktikusabb honlapot ebből a témából eddig még nem találtam és szívből ajánlom mindenkinek a használatát, és ki tudja, előbb-utóbb biztos bővítik majd a nyelveket, talán épp a magyarral is.

You may also like

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük