Trance-ba esve

Ha nekem fél évvel ezelőtt valaki azt mondja, hogy meg fogom szeretni a trance-t, bizony hitetlenül mosolyogtam volna. Ugyanis én végig abban a hitben éltem, hogy a trance egyenlő azzal a bizonyos „tuctuc” zenével, és semmi értelme sincs, csak monoton ritmusdarálás. Hát tévedtem, nem is kicsit.

„A műfaj születése a 90-es évek elejére tehető, melynek eredetét általában a house-ra és a techno-ra szokták visszavezetni. Származási helyének Németország tekinthető, napjainkban pedig Hollandia számít a trance egyik legnagyobb központjának. Neve a transz szóból eredeztethető, ami egyfajta hipnotikus, önkívületi állapotra utal, amit különleges hangzásával ér el a zene a hallgatóknál.

A stílusra rengeteg érzelem, magas minőség, felemelő hangulat és letisztult dallamok jellemzőek. A tempója átlagosan olyan 130 bpm körül mozog, de ez a szám nagyban függ attól, hogy melyik ágazatát hallgatjuk a műfajnak, progresszív, uplifting, acid, deep, vagy goa, de még hosszú a lista.


Tehát szépen összekevertem a stílusokat ezen a téren, egyrészt ráhúztam ezt a műfajt a techno-ra és a house-ra, másrészt pedig a dalszövegeik líraiságára sem figyeltem oda, pedig azok aztán megérnek egy misét, még talán többet is. :)

Szépen lassan belecsöppentem a trance világába, először csak néhány szám erejéig, aztán egyre több és több dal jutott el hozzám, majd pedig addig fajult a dolog, hogy el lettem cipelve egy trance partira. Nem tagadás, élveztem, még annak ellenére is, hogy akkor alig ismertem azokat a számokat, amiket játszottak.

Aztán jött a Sound of Cream…  Egy rendezvény, ami a trance műfajainak széles sorát vonultatja fel hazai és külföldi dj-k segítségével. Amikor januárban először látogattunk el rá, bizony tátva maradt a szám. Maga a hely (Cinema Hall) annyira hihetetlenül jól van berendezve, hogy csak ámultam. Egy régi mozit alakítottak át remekül partihellyé, kihasználva a tér minden egyes zugát. Nem volt kérdés, minden hónapban ott lesz a helyük, ígéretesebbnél ígéretesebb dj-kkel együtt. :)

A „trance-ba” esésem csúcsa pedig minden bizonnyal az április 14-én megrendezett Trancefusion lesz Prágában, már alig várom! (természetesen jön majd az átélt élményekkel gazdagított külön post a partit követően) \o/

Záró gondolatként íme az eddig abszolút kedvenc trance számom:

You may also like

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük